Nieuws

 • KERMISMAANDAG · 12/07

  Gepost op 12 Jul 2017 om 18:07

  eucharistie - parochierondgang en fuif inde tent met special guest en Steve Tielens op maandag 11 september

  Maandagochtend is er de klassieke eucharistieviering gevolgd door de parochierondgang. Die hebben we wat nieuw leven in moeten blazen aangezien er niet veel café’s meer zijn in ons dorpje. De verengingen zullen in hun “lokaal” voor vrolijkheid zorgen. Wat muziek, wat drank, wat versnaperingen en “’t spel is hespe” ;-)

  Om 16u00 gaat de tent open met DJ KOEN en om 18u00 komt er een mysterieguest een verrassend dragqueen-optreden geven. Om 19u00 komt STEVE TIELENS de boel even verstoren;-).

  We sluiten af met het traditionele vuurwerk om 21u00. We willen jullie spectaculaire en plezante Vierdaagsefeesten toewensen. En natuurlijk verwachten we iedereen in de feesttent.

  Om af te sluiten geven we nog deze oude Nederenaamse zegswijze mee : “Wij vragen beleefd trouw mede te feesten want de lach-vitamine is de gezondheid van ons volk.”

  09u30 : Solemnele Heilige Mis

  10u30 : Start van de PAROCHIE-RONDGANG

  16u30 : Start van fuif met DJ KOEN in de Feesttent

  18u00 : Special guest dragqueens

  19u00 : STEVE TIELENS in de Feesttent

  Steve Tielens is de absolute koning van de ambiance en de polonaise . Hij is ongetwijfeldéén van de grootste ambiancemakers van Vlaanderen. Ook op ons podium zal Steve op maandag de topact zijn! Steve Tielens zette zich met de nr1 hit “Het is weer Couckenbak” met Marc Coucke op de kaart in feestend Vlaanderen …. Ook op de Vlaamse televisie gaat het razendsnel voor Steve met programma’s als : Komen eten, The show must go on, ’t is gebeurd en nu ook Tegen de sterren op. De Steve-Tielens-Trein staat dus niet stil en zal passeren in Nederename tijdens onze Vierdaagsefeesten. Onze tent op zijn kop met feest met Steve Tielens

  21u00 : VUURWERKSHOW aan de visvijvers


    • VEDETTENPARADE · 12/07

  Gepost op 12 Jul 2017 om 18:02

  EVELINE CANNOOT - GUTHER NEEFS - SERGIO op zondag 10 september na het EETFESTIJN

  Zondag = gezinsdag ;-) Ons negende eetfestijn heeft keuze uit verschillende gerechten en kaarten zijn te verkrijgen bij alle leden van ons Feestcomité. Na het eetfestijn zijn er optredens die gratis toegankelijk zijn voor iedereen… ook niet-eters zijn welkom. We hebben EVELINE CANNOOT, GÜNTHER NEEFS en SERGIO naar onze feesttent kunnen halen. Buiten zijn er allerlei andere kindvriendelijke activiteiten in onze auto-vrije feestzone.

  We hopen dat u al kaarten voor ons eetfestijn heeft kunnen bemachtigen. Indien niet, is het nuttig om te weten dat de kaarten te koop zijn bij alle leden van het feestcomité en bij onze hoofdsponsors : Garage Jean Schiettecatte, Sans Soleil, Garage Eeckhout & Termote DEX, De Feestwinkel,... Omwille van logistieke redenen en een goed verloop van de bediening kan u maar kaarten kopen tot maandag 4 september. Een kaart kost 16 euro per volwassene, 10 euro per kind.

  Ons eetfestijn wordt reeds van bij de aperitief een feest. Het is de perfecte start voor u en uw gezin om er een fantastische zondagmiddag van te maken. Wegens het succes van vorig jaar werken dit jaar terug samen met traiteur Finesse uit Wortegem. Vorig jaar was het eten super lekker en er was helemaal geen wachttijd. Er is keuze tussen koude visschotel, varkenshaasje met pepersaus of balletjes in tomatensaus. Elk met frietjes én gepaste groenten.

  Terwijl u rustig zit te genieten van een dessertje met een lekkere tas koffie of een stevig biertje en zo uw goede plaats behoudt voor de vedettenparade kunnen uw kinderen zich uitleven in onze autovrije feestzone met allerlei kermisattracties, kindergrime & springkastelen, ...

  Iedereen is welkom om er samen een gezellige “zondag-familiedag” van te maken ! Ook niet-eters zijn van harte welkom in onze feesttent voor een leuke muzikale middag.

  Vanaf 14u30 hebben we optredens van Eveline Cannoot, Günther Neefs mét band en SERGIO.


 • GEZINSVIERING & FUNKY-D · 12/07

  Gepost op 12 Jul 2017 om 18:00

  GEZINSVIERING, taart en koffie & FUNKY-D op zaterdag 9 september

  Op zaterdagmiddag wordt u net zoals andere jaren ontvangen met een kop koffie en taart na de gezinsviering. Daarna kan u genieten van een optreden van ROLAND GROENEZ. De avond wordt weer een knaller van formaat. Onze reputatie dat we een superfeestje kunnen bouwen moeten we hoog houden. En dat doen we opnieuw met “FUNKY-D”, een fantastische interactieve partyband. Nadien neemt hun DJ het over.

  14u00 : GEZINSVIERING MET LISA DEL BO
  Dit jaar wordt de gezinsviering gehouden met medewerking LISA DEL BO en de kinderen van KBO Nederename. Het zal een enthousiaste, bezielende en hoopgevende eucharistie voor ieder mens worden. Ook jij bent van harte welkom! Meer en meer wordt LISA DEL BO gevraagd om christelijke vieringen op te luisteren met haar muziek. Omdat zij zelf een heel spiritueel persoon is heeft zij - door haar ondertussen 25 jarige carrière - dan ook het perfecte repertoire hiervoor. Het zijn niet alleen haar liedjes die de mensen beroeren maar ook de manier waarop zij ze brengt met bijbehorende teksten tussendoor. Ook haar laatste single TEKENS VAN HOOP getuigt hiervan, een liedje dat werd geschreven voor de Virga Jesse Feesten van Hasselt en waarvan de opbrengst gaat naar het project Kinderen van de Hoop.

  15u30 : TAART & KOFFIE MET ROLAND GROENEZ
  Na de gezinsviering wandelen we met onze plaatselijke reuzen en onder begeleiding van de fanfare van Volkegem richting de feesttent. In onze tent worden jullie opgewacht door ons ganse feestcomité. Wij trakteren u op een stuk taart met koffie. De taart wordt u aangeboden door de plaatselijke bakkers (Panda en Rombaut) en de koffie door onze feestcomité-lady’s.  Eenmaal iedereen mét de fanfare in de tent is gearriveerd, wordt het taartbuffet geopend en wordt de koffie uitgeschonken. Roland Groenez zal daarna zijn muzikale animatieprogramma starten. U kan dan met een stevige pint, of een lekker frisdrankje genieten van een namiddag vol klassiekers. U mag zelfs een danske plasseren en Mariëtte ne keer goe tegen uwe frak trekken;-)

  20u30 : OPTREDEN VAN FUNKY-D !!!!!
  Funky ‘D’ heeft al meermaals in Nederename opgetreden. Telkens was het een mega-succes. Op uw vraag komen ze nog éénmaal met plezier terug. Dit is helemaal geen gewone alledaagse coverband! FUNKY ‘D’ is een live act waarbij een DJ en professionele muzikanten in het midden van het publiek staan op mooie lichtgevend podia! Verspreid in de zaal staan 5 professioneel opgeleide muzikanten/artiesten die een interactieve show geven tussen het publiek. Een zangeres, saxofonist, trompettist, beatboxer en een DJ. Alle muzikanten en de DJ zijn mooi gestyled in een kleurrijk (funky) pak. Dit alles wordt dan nog eens aangevuld met een mooie en stijlvolle zangeres die het publiek in een mum van tijd kan entertainen in samenwerking met de kleurrijke muzikanten. Zij brengen heel fijne kwaliteitsmuziek voor jong en oud, zeer dansbaar en aangenaam voor het oog en het oor. Jazzy songs, hedendaagse pop, dance, Latino, soulhits en andere genres komen in een flitsend tempo aan bod. Van de pink panther tot Tina Turner of Aretha Franklin, maar ook James Brown, Jackson’s, Lionel Ritchie, Jenifer Lopez, Daftpunk ontbreken niet in de set. De percussionist trommelt op potten en pannen en ecomateriaal met een vuurwerk- en watershow. De beatboxer is een sympathieke atleet in een roze tenue en is de gastheer van de FUNKY D’s Bovendien is hij een uitstekend breakdancer!! Zowel vanaf de DOMINO-blokken als tussen het publiek wordt er interactief en live gemusiceerd.

 • RUN4FUN en BIERFEST · 12/07

  Gepost op 12 Jul 2017 om 17:57

  RUN4FUN en BIERFEST op vrijdag 8 september

  Op vrijdagavond gaat alles van start: De RUN4FUN start rond 18u30. Deze activiteit is zowel voor de kinderen als voor de volwassenen een leuke “opwarmer”. U kan door middel van rondjes te lopen een bierpakket van Roman of Liefmans verdienen. Voor de minderjarigen is er natuurlijk een aangepast prijzenpakket. Op pagina 5 van deze feestgids vindt u hierover meer informatie. De vrijdagavond gaat verder met ons tweede BIERFEST. We willen verder bouwen op het succes van vorig jaar en met het optreden van Die Gipfelfreunde een ware oktoberfest-sfeer creëren. Onze tent zal fantastisch versierd zijn en we hopen van jullie hetzelfde ;-)

  "RUN4FUN"

  Deze recreatieve loop draait zowel voor de deelnemers als voor de supporters om amusement en ontspanning en heeft dit jaar geen specifiek thema.

  Onze Run-4-Fun is ondertussen een klassieker geworden. Het is een “tournée générale” onder de kerktoren van Nederename, rond én door onze feesttent en langsheen de vijvers en de schelde via mooie onverharde groene wegels.

  Je kan inschrijven en vrij starten vanaf 18u00 en de loop eindigt stipt om 21u.

  U loopt rondjes van plusminus 1 kilometer rond en door de natuurlijke rust van de visvijvers en door onze feesttent te Nederename alwaar uw supporters op hun gemak hun keel kunnen smeren om u in volle borst aan te moedigen wanneer u passeert.
  U loopt rondjes om PATER VAN ROMAN en KRIEK FRUITESSE VAN LIEFMANS te verzamelen. Je kan maximaal 10 biertjes bij elkaar lopen. Voor de jongeren tot 16 jaar is er een aangepast pakket voorzien.

  Vooraf inschrijven is wenselijk en kan tot 4 september door de flyer met gepast geld binnen te brengen in “De Feestwinkel”. Of door te mailen naar : nederename@me.com én door te betalen (10 euro/volw en 6 euro / -16 jaar) op volgend rekeningnummer vòòr 04/09: BE 15 8508 1835 3430 met duidelijke vermelding van
  “ R4F+ uw naam of groepsnaam”

  20u00 : BIERFEST met optreden van “DIE GIPFELFREUNDE”


  Een BIERFEST of een OKTOBERFEST?
  Aangezien onze dorpsfeest steeds het tweede weekend van september valt is dit in de ideale periode van de “oktoberfesten” zoals je vorig jaar in deze krant hebt kunnen lezen ;-)

  Iedereen is van harte welkom in onze gratis toegankelijke feesttent. Hoe meer mensen zich in gepaste kledij vertonen, hoe meer sfeer er zal zijn ...

  Punten waaraan we zeker voldoen ;-)
  - Op een Bierfest is het de traditie dat in de tent gezelligheid heerst met een plaatselijk bier.
  - Het is een feest waarbij de samenhorigheid en het leven gevierd worden.
  - Het feest bestaat uit een kermis en een tent.
  - De tent is kolossaal en mooi aangekleed. We hopen dat ook van jullie ;-)
  - In de tent wordt ook frisdrank geschonken. Drink dus op je gezondheid, oftewel: ‘zum Wohl!’, zoals we ook hier in Nederename zullen uitroepen !

  Om het bier lekker fris te houden en om de bierfestsfeer te versterken drinkt u uit stenen bierpullen. U kan uw “stenen bierpul” reeds reserveren bij leden van het feestcomité. Zij verkopen tickets die u ter plaatse kan inruilen voor een gevulde bierpul (0,5 l). Nadien laat u hem vullen aan de prijs van een consummatie. U kan deze bierpot meenemen naar huis.

  Heeft u nog uw mooie bierpul van vorig jaar? Breng die dan zeker mee om hem opnieuw te laten vullen.

  Er zal dit jaar “Bratwurst” voorzien zijn. Zo kan de innerlijke beer ook even aangesterkt worden ;-)
  Die Gipfelfreunde zijn “dè max”


  IEDEREEN WELKOM OP ONS TWEEDE BIERFEST

  We hebben terug het trio “Die Gipfelfreunde” geboekt omdat we zeker van zijn dat “Tanz und Stimmung” hun vaste waarden zijn. Voor ons Bierfest, Oktoberfest, Abend in Tirol staan zij klaar om iedereen een onvergetelijke avond te bezorgen. Die Gipfelfreunde zijn gestart in 2000 met 3 topmuzikanten. Erik neemt de keyboards, saxofoon, harmonica en 3de zang voor zijn rekening, André neemt de keyboards, techniek, percussie en 1e zang voor zijn rekening, Marc neemt de E-gitarre und 2de zang voor zijn rekening. Optreden doen ze in de traditionele lederhose klederdracht. Ze stonden reeds op de planken met tal van Oostenrijkse muzikanten en vele BV´s. Na bijna 20 jaar podium ervaring krijgen ze het publiek overal op zijn kop. Getuige ons bierfest van vorig jaar ;-)Ons dorp

Nederename is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oudenaarde. Nederename ligt in de Vlaamse Ardennen, aan de rechteroever van de Schelde, tegenover Heurne en Eine en telt zo'n 2330 inwoners verdeeld over 1079 postbussen.

Lees meer »

Ligging

 
geografisch 50°51′N 3°38′E
Nederename is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Oudenaarde .
Nederename ligt in de Vlaamse Ardennen, aan de rechteroever van de Schelde, tegenover Heurne en Eine en telt zo’n 2330 inwoners verdeeld over 1079 postbussen.
 

De geschiedenis van ons dorp in ‘t kort

 
De geschiedenis van Nederename gaat zeker terug tot de Romeinse tijd. Niet Ename en Nederename maar Eine en Nederename schijnen zeer vroeg te hebben samengehangen. De toponiemen zouden teruggaan op een beek te Eine (Agira). 
De oudste vermelding, de inferiori Einham (1063) en de latere refereren niet meer naar de oorspronkelijke situatie maar naar de latere situatie van het door zijn burcht van het gelijknamige Brabantse markgraafschap en door zijn door de graven van Vlaanderen verworven machtige Sint-Salvator abdij belangrijker geworden Einham.
Ename en Nederename vormden een “vierschaere” binnen het graafschap Aalst. De geschiedenis van beider dorpen is dan ook vrij gelijklopend. Dat de gebondenheid tussen de twee dorpen er wel degelijk was bewijst het gebruik van hetzelfde zegel tot in de 18e eeuw, en het gebruik van dezelfde symbolen in het wapen: een schild van lazuur met gouden pelikaan met zijne jongen op een grasgrond.
Onze bronnen, bekomen via de heraldische commissie, vermelden niet waar of wanneer Nederename een leven op zich is begonnen, maar ze vermelden wel andere wetenswaardigheden.
In 1834 vermeldde de “dictionnaire Geographique de la Flandre Orientale” reeds het bestaan van de Hamstraat, Puythoek en Vydtstraat. De Schelde bakende het grondgebied af en een Scheldearm (De Boschbeke) kruiste een deel van de gemeente. Het vermeldde tevens de onschatbare rijkdom van 11 paarden, 6 fokmerries, 102 stuks hoornvee, 21 runderen, 71 varkens en 5 geiten. 544 mensen woonden in 75 huizen en 3 boerderijen. Er was een windmolen, een kerk en een privé-school. De provinciebaan Oudenaarde Aalst was vanaf de schelde over 1500 m geplaveid. In 1896 was Nederename 275 hectare en 18 are groot. Het telde 670 inwoners over 146 huizen. Er was een nieuwe staatsbaan die Eyne en Nedereename dmv een prachtige brug verbond. Bellebroeck, Puythoek en Ruydstraat werden toen vernoemd. 
Vanaf 04-08-1818 kreeg Nederename een vergunning tot het voeren van een eigen schild onder Nederlands gouvernement: Van lazuur beladen met het beeld van Sint Vedast van goud.
In de 19e eeuw ontwikkelde zich ook de ambachtelijke bedrijvigheid. De mandenvlechterij volgde gedeeltelijk de verwelkte linnennijverheid op. Er werden echter enkele textielfabrieken en een steenbakkerij opgericht. In tegenstelling tot Ename kwam er geen echte dorpskern tot ontwikkeling en bleef de bebouwing sterk beperkt. Aan de rand van het grondgebied lagen een paar grote ontginningshoeven. Het was vooral een dorp van steenbakkers. De visvijvers, ontstaan door leemuitgraving naast de Schelde tussen de Ohiobrug en de kerk, getuigen nog van de steenbakkersactiviteit.
 

Ons erfgoed

 
De Sint-Vedastuskerk van Nederename
De Sint-Vedastuskerk is in oorsprong de oudste bidplaats van de vroeg middeleeuwse 'villa Ehinham', een domein gelegen op Ename en Nederename en is dus de moederkerk van de drie kerken die binnen het domein werden opgericht in de 10de-11de eeuw. De oudste vermelding van de kerk van Nederename vinden we in 1063. De aanvankelijk kleine eenbeukige Romaanse kerk zou echter al voor 973 opgericht zijn. Vanaf 1115 bezat de Sint-Salvatorsabdij van Ename het patronaat over de Sint-Vedastuskerk. In de 18de eeuw werden Romaanse vensters vervangen door grotere raamopeningen en de kerk werd binnenin geplafonneerd. De toren werd hersteld in 1837, wellicht naar aanleiding van het aanbrengen van een nieuwe klok. In 1845 werd de kerk van Nederename een afzonderlijke succursale van Ename met eigen pastoor. In 1939 werd de kerk aanzienlijk vergroot in neo-romaanse stijl. Tot dan was de Sint-Vedastuskerk de oudst bewaarde Romaanse bidplaats in Oost-Vlaanderen van het type eenvoudige kleine zaalkerk. Bij de vergroting van de kerk werd het Romaanse koor gesloopt en vond een uitbreiding in oostelijke richting plaats met een driebeukig basilicaal schip waarbij de Romaanse beuk behouden bleef als koorpartij. Bijgevolg is de kerk sindsdien omgekeerd georiënteerd. De toren werd gerestaureerd in 1983-1984.
 
Nederename wordt met de andere Schelde-oever verbonden door de Ohiobrug. 
Deze brug werd door de Amerikaanse staat Ohio gebouwd, nadat de plek als oversteekplaats voor de geallieerde soldaten was gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later diende de brug, na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, heropgebouwd te worden. Aan weerszijden ervan staan twee gebeeldhouwde Amerikaanse bizons met een gedenkplaatje.
 
Nele, Korneel en Pierrot
Onze reuzen ...
 

Onze vlag en wapenschild

 
Op 19 oktober 1929, zo vernemen we via een uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad der gemeente Nedereename, diende Van Dorpe Paulus (Burgemeester) en zijn schepenen een eerste aanvraag in om de wapenen die door Eename en Nedereename eertijds samen werden gedragen en die door Koninklijk Besluit enkel aan Eename werden toegekend te willen overdragen en de erkenning te willen toestaan dat onze gemeente zijn eertijds gedragen wapen zelf mag dragen met volgende specificaties:
“D’azur au pélican ensanglanté avec sa piété d’or posé sur un tertre de sinople, l’écu timbré d’une couronne de comte à 9 perles surmontée d’une mitre d’ abbé contournée d’or accompagnée de deux crosses adossées de même. »
Op 13 februari 1931 komt er een brief van Het Ministerie van Buitenlandse zaken toe waarin de Nederlandse vertaling van deze Franse tekst vermeld wordt van het wapenschild van Nederename:
“in lazuur, een pelikaan met zijne jongen in het nest, alles van goud, op een grasgrond van sinopel.”
Ondertekend door de directeur van het ministerie van binnenlandse zaken en volksgezondheid.
In het uittreksel uit het register der beraadslagingen van de gemeenteraad der Gemeente Nedereename van 29 augustus 1931 staat dat op 15-04-1931 de gemeenteraad besliste om met de verkregen Nederlandse vertaling een nieuwe aanvraag in te dienen aan het Ministerie om een vergunning toe te kennen voor het door onze gemeente eertijds gedragen wapenschild.
Pas op 17 maart 1950 krijgt de burgemeester een brief van Karel, Prins van België en regent van het Koninkrijk. In antwoord op de aanvraag van de gemeente Nedereename dd 08 oktober 1949 om een wapen te voeren heeft men overwogen of het van belang was dat onze gemeente een wapen moest dragen dat herinnert aan het verleden of aan geschiedkundige feiten verbonden aan haar grondgebied.  Volgens de Koninklijke besluiten van 1837 en 1913 die het besluit van 1818 herzien en volgens het verslag van de betreffende ministeries en naar eensluidend advies van de raad van adel machtigde Karel de gemeente Nederename het wapen toe zoals het hier wordt beschreven en afgebeeld.

“ In lazuur een pelikaan met zijne jongen(5) alles van goud op een grasgrond van sinopel, het schild getopt met een gravenkroon die overtopt is daar een mijter van goud en geplaatst op 2 bisschopsstaven van hetzelfde, afgewend en schuingekruist.”

Op 14 april 1951 krijgt onze burgemeester een brief van het ministerie van buitenlandse zaken en buitenlandse handel van de dienst van adel.  De raad van adel had het door de gemeente Nederename ingediende ontwerp van zegel goedgekeurd.
 
 

Kalender: november 2017

30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3

Feestcomité Nederename

Feestcomité Nederename is een vereniging van actieve creatieve mensen die op een doordachte,vrolijke en hedendaagse manier activiteiten organiseren voor de inwoners van Nederename met als bedoeling de mensen vrolijk en blij maken.
Dit doen we niet alleen via onze septemberkermis maar ook door onze kerst, paas- en sinterklaasactie. Verder proberen we ons dorp met trots te vertegenwoordigen op evenementen in de andere Oudenaardse deelgemeenten.
Door deze activiteiten vormt Nederename een hechte parochie. Een groep van mensen die op een eerlijke manier samenwerken en ontspanning zoeken.
Zo proberen we de band tussen alle Nederenamenaren te versterken, de vriendschap en de verdraagzaamheid te bevorderen.
Verder stimuleren en ondersteunen we alle initiatieven omtrent plaatselijke evenementen.

Lees meer »

Random foto's